Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lovak betegségei: Megállapítás

Túl sovány:

Kép

Külleme:
Mint a képen is látod ez a ló túl sovány. Ha jobban megnézed lentről felfelé mutatja a kép a lovak lesoványosodását. Egy lóról a legkönnyebben onnan tudod megítélni, hogy sovány e vagy nem, ha megnézed a testalakját. A sovány lovaknak a bordái nagyon kilátszanak, a fara beesett és a combjánál is megtudod nézni, hogy milyen csontok alkotják. Ha jobban megnézed még a gerince is látszódhat. Persze több minden árulkodhat külsőleg de ezek a legszembetűnőbbek. Ha egy ló már öreg akkor is lesoványodhat ha te nem akarod vagy ha próbálsz ellene tenni.
Mozgása: 
A mozgása nagyon lassú és erőltetett. Egy sovány lovat nem lehet vágtára kényszeríteni  (persze vannak olyan lovak akik még megtudják tenni de ha nem muszáj ne kényszerítsd, ha ő akar akkor vágtázik) hiszen neki már a járás is nehézkes. Az öreg lovaknál is így van ez, de ha nem muszáj ne kergesd és ne kényszerítsd arra a munkára amit régebben is csináltatok ha nem bírja.
"Gyógyítása":
Egy picit több kaját adj neki és kicsit könnyítsd meg a munkáját. De ezt csak fokozatosan csináld (mind a 2-t) , mert máskülönben árthatsz a lovadnak.

 

Túl kövér:

Kép 

Külleme:
Ha megnézed a képet (vagy a lovat) akkor láthatod, hogy a fara túlságosan "kerek". Ha a testét nézed akkor ott is láthatod, hogy mindene nagyobb , mint kéne. Az oldalát ha végig simítod nem érzed, a ló bordáit (pedig ez a jó: ha nem látod (vagy csak egy kicsit) de érzed) ha megnézed a szügyét akkor az púposabb, mint kéne lennie. Ha a nyakát vagy a fejét nézed akkor is látod, hogy az pufibb, mint kéne lennie. A lábairól nemis beszélve, természetesen az is dagibb, mint kéne lennie.
Mozgása:
Mozgása kissé nehézkes hiszen jóval nagyobb súlyt kell cipelnie. Ha így könnyebb megnézned akkor hallgasd a patái dübörgését, jóval hangosabb, mint egy átlagos lónál. Ennél a "betegségnél" is, mint a soványságnál, nehezebb a lónak vágtázni stb. 
"Gyógyítása":
Egy kicsit többet dolgoztasd, mint eddig és ne adj neki olyan sok kaját. De vigyázz, hogy csak fokozatosan csökkentsd az étel adagját és szintén csak fokozottan nehezítsd  a munkáját!

 

 Az ideális ha a ló bordái nem látó viszont könnyen kitapintható:) a fara ne legyen beesve szügye egészségesen legyen széles izmolt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 137888
Hónap: 458
Nap: 13