Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló tenyésztés története

Az 1869 és 1914 közé eső időszakot napjainkban a lótenyésztés aranykoraként tartják számon. Az aranykor hátterében meghúzódó okok és működési elvek megismerése révén levonhatóak olyan következtetések és tapasztalatok, amelyek a jelenlegi lótenyésztés problémáira adhatnak magyarázatot és megoldást.

Elsőként vizsgálom gazdaságtörténeti szempontok alapján a 19. századi magyar lótenyésztési modell működését. Úgy gondolom, hogy ha Széchenyi István a hasznot állította a programja középpontjába, akkor a haszonelvűség szempontjából is meg kell vizsgálni a korszakot.

Milyen okai voltak az ágazat sikerének; milyen különleges körülmények uralkodtak a vizsgált korszakban; mi volt a struktúrája a hazai lótenyésztésnek és lóversenyzésnek; melyek voltak a lótenyésztéshez kapcsolódó támogató iparágak és milyenek voltak a keresleti jellemzők. Ezekre a kérdésekre szeretnék válaszokat kapni, és nemcsak azért, hogy a múlt folyamatait megértsem, hanem azért is, hogy a jelen problémáira megoldást találjak, így hozzájárulva egy szebb jövő kialakításához a lótenyésztésben.

Úgy, mint a múltban most is szükség van egy közös célra, az érdekek egyeztetésére és egy egységes programra, amely mögött a nemzet felsorakozhat. Ha az elődeink a múltban képesek voltak aranykort teremteni, akkor mi is képesek vagyunk erre. A lóágazatot emberek tették sikeressé a múltban, és emberek tehetik sikeressé a jövőben is.

A Lovas Nemzet állandó munkatársaként 2010 január óta írom a történelmi cikksorozatom, amelyet most a honlapomon keresztül is elérhet az érdeklődő olvasó. A cikkekben a korszakról, állami ménesekről és uradalmi ménesekről lesz szó.

Ez utóbbit rendkívül fontosnak tartom a magyar nemzeti hagyományok megőrzése és a múlt értékeinek megmentése miatt. A jövőben további uradalmi ménesek történetét szeretném feltárni, hogy ezáltal még teljesebb képet kapjunk a lótenyésztés aranykoráról.

A cikkek mellett tanulmányok is elérhetők a honlapon. Emellett mindig tájékoztatni fogom a kedves olvasót, hogy mikor, hol és milyen témában fogok előadást tartani, és az előadásról egy rövid összefoglalót is elhelyezek a honlapon.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 137888
Hónap: 458
Nap: 13