Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a ló ápolása

Napi ápolás:

A lovat mindig le kell kefélni munkavégzés előtt, majd utána is. Ehhez a lókefét használjuk, szőr mentén szedve ki a piszkot, amit a másik kézben tartott vakaróval húzunk ki. A hosszú szőröket (sörény, üstök, farok) a gyökérkefével tisztítjuk, és esetleg ki is fésüljük. Naponta egyszer - lehetőleg az első munkavégzés előtt, a reggeli abrak után - alaposan tisztítsuk meg a lovat (lásd a fürdetés utáni teendők), ezzel is elősegítjük a rendes bőrlégzést, és az esetleges betegségeket idejében észrevehetjük.

Fürdetés:

A lovat lemosni csak nyáron, 20 fok fölötti hőmérsékleten szabad. A víz hőmérséklete 15-20 fokos legyen. A felhevült lovat, ne fürdessük, ló hasát hideg vízzel ne mossuk. A fürdetés után a vizet a tajtékvonóval húzzuk le, majd szalmával lecsutakoljuk. Ez után alaposan lekeféljük, majd utána a lovat puha ruhával megtöröljük, a természetes testnyílásokat (a szemet, az orrot, a szájnyílást, a végbelet, és a pérát vagy a vaszort) szivaccsal vagy nedves ruhával megtisztítjuk - lehetőleg külön szivacsot használva.

A farok ápolása:

A farkat tépéssel alakíthatjuk, vagy ollóval egyenesre vághatjuk. Nem szabad nagyon levágni, hisz a farok a ló védekezőszerve.

A láb ápolása:

A csüdöt és a patát gyökérkefével tisztítjuk, majd lemossuk. A csüdön lévő szőrzetet meleg időben érdemes lenyírni - de csak a hosszú csüdszőrzetet nem növesztő lovak esetében - , ha az hosszabb még pl. tavaszi vedlés késése miatt, ugyanis könnyen sömört kaphat a ló.

A patát rendszeresen ellenőrizni kell, ki kell kaparni, nem szabad, hogy kő, vagy akármi egyéb szoruljon bele. A pata nedvességtartalmának megőrzése érdekében a patát pataápolóval kenjük be, hiányában parafin vagy étolaj is jó (csak növényi eredetű olajok!). A patát kb. kéthavonta ellenőriztetni, kell a kováccsal. Ha többször megyünk a lóval országúton, vagy gyorsabban kopik a pata akkor meg kell patkoltatni, és a patkolást 4-6 hetente megújítani

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 137888
Hónap: 458
Nap: 13